Заголовок 11 Заголовок 22 Заголовок 22 Заголовок 23 Заголовок 24

Написати директору

 (068) 353-32-23

  (063) 353-32-23

Офіс Пн-Пт 9:00-18:00
Склад Пн-Пт 9:00-17:00 

Блок живлення чи драйвер? Що вибрати?

  • 07 серпня 2017 18:14:48
  • Reviews : 0
  • Переглядів: 22891
  • 0

Якщо йдеться про світлодіоди, то існує два джерела для їх живлення:

- класичні блоки живлення, які стабілізують напругу;

- спеціальні блоки живлення, які стали називати драйверами. Вони стабілізують силу струму.

Кожен з цих приладів має свої завдання, своє призначення, переваги і недоліки для різних ситуацій. Давайте спробуємо зрозуміти, який з видів обладнання необхідний саме Вам.

 

Особливості живлення світлодіодів

Світлодіоди різних виробників мають різний опір, який залежить від напруги живлення, що надходить на них. Якщо підняти напругу вище норми, то опір може почати різко падати. Як наслідок, зросте споживання струму, що призведе до гарантованого перегріву кристала світлодіода і, найімовірніше, до виходу його з ладу.

Саме тому напруга має бути на 5-7% меншою від заявленого максимального порога.

 

Блоки живлення

Якщо мова йде про світлодіодні стрічки, Вам варто знати про те, що на ній через кожні 2-3 кристала встановлені резистори, які і виконують роль обмежувача для сили струму. Це подовжує життєвий цикл світлодіодів і всієї стрічки. Саме тому стрічку необхідно різати тільки в спеціально позначених місцях, а не будь-де. Оскільки блок живлення покликаний видавати стабільну напругу незалежно від сили струму, використання його зі світлодіодною стрічкою має сенс. Ви отримаєте стабільну напругу, а резистори обмежать силу струму, не даючи кристалам перегрітися і згоріти.

Суто теоретично використання драйвера зі стрічкою також можливе. Та оскільки драйвер видає стабільний струм, а напруга може коливатися, то практичне застосування тандему "стрічка + драйвер" втрачає сенс. Вам доведеться розрахувати драйвер чітко під струм, який споживає кожна стрічка, адже опір і сила струму залежать від конкретної довжини.

 

Драйвери живлення світлодіодів

Перевагою драйвера перед блоками живлення є те, що він видає кристалам повну потужність, не втрачаючи її на резисторах і опорі. Відповідно світлодіод світиться набагато яскравіше, ніж при використанні блоку живлення з такою ж потужністю. Також драйвер значно збільшує життєвий цикл світлодіодів, так як ніколи не перевищує силу струму, оптимальну для нього.

Є у драйвера і щось на кшталт мінусів. Як ми вже сказали, драйвер дуже проблематично використовувати з довільною кількістю світлодіодів. Залежно від параметрів драйвера, до нього може бути підключено конкретну кількість світлодіодів, і це може мати вигляд недоліку. Отже, купуючи драйвер для певних світлодіодів з певними характеристиками, Ви не зможете використовувати його більше ніде. А блоки живлення можуть бути використані і для інших цілей.

 

Підсумок

 

Драйвер завжди буде найкращим рішенням, якщо:

- Ви збираєте освітлювальну систему на світлодіодах без використання резисторів (наприклад, модулі або лінійки),

- планується стабільна робота всіх підключених світлодіодів без необхідності відключення частини з них.

Блоки живлення краще встановити, коли:

- Ви використовуєте світлодіоди з резисторами (наприклад, стрічки),

- Ви хочете періодично відключати частину освітлювальної системи, змінюючи тим самим необхідні напругу і силу струму.