Заголовок 11 Заголовок 22 Заголовок 22 Заголовок 23 Заголовок 24

Написати директору

 (068) 353-32-23

  (063) 353-32-23

Офіс Пн-Пт 9:00-18:00
Склад Пн-Пт 9:00-17:00 

Драйвер для світлодіодів: принцип роботи

  • 09 лютого 2017 13:27:39
  • Reviews : 0
  • Переглядів: 59536
  • 0

У статті ми розповімо, чим відрізняється драйвер для світлодіодів від блоку живлення, який принцип роботи в основі стандартних драйверів, а також про те, в чому переваги і недоліки кожного з цих елементів живлення.

 

Відмінності блоку живлення від драйвера для світлодіодів

Блок живлення, просто навіть судячи з його назви, - це окремий функціональний елемент будь-якої ланцюга, який відповідає за подачу живлення на ті чи інші прилади. Блок живлення може мати різні показники потужності, напруги і сили струму на виході. Напруга при цьому є основним параметром.

Драйвер для живлення світлодіодів виконує фактично ту ж функцію, але відповідає за стабільну силу струму. Ось головна відмінність драйвера від блоку живлення. У випадку зі світлодіодами це досить важливий момент.

Оскільки обидва ці елементи - і блок живлення, і драйвер - виконують схожу функцію, їх досить часто плутають. Саме у маркетингових цілях і було вигадано окрему назву "драйвер", щоб максимально розмежувати ці два пристрої.

Через те, що більшість електроприладів працює від 220 В і підключаються до стандартної розетки, ми не звикли замислюватися про споживаний струм. Але у випадку з підключенням світлодіодів, світлодіодних стрічок та іншої подібної освітлювальної техніки - це найважливіший параметр.

 

Блок живлення

Розглянемо відмінності в роботі блоків живлення і драйверів для світлодіодів на простому прикладі. Блок живлення, як ми з'ясували, відповідає за стабільну вихідну напругу. Отже, якщо до блоку живлення з вихідною напругою 12 В підключити, наприклад, одну лампу 12 вольт 5 ват, то вона вимагатиме 0,42 А струму (5/12 = 0,42 А).

Якщо підключити 2 такі лампи, то блок живлення змушений буде для забезпечення 12 вольт для кожної лампи, видати струм в два рази більший. І так далі. Якщо неправильно розрахувати навантаження на блок живлення, він буде продовжувати працювати і видавати стабільну напругу, але з часом це може призвести до його перегріву, виходу з ладу, або й до пожежі.

 

Драйвер для світлодіодів

З драйвером для світлодіодів все трохи інакше. Його завданням є постачання стабільного струму до електричного ланцюга, і що б Ви не під’єднали до драйверу, струм не буде більшим за той, на який розраховано драйвер.

Наприклад, у Вас є драйвер з параметрами потужності 3 вата і струму 300 мА. Відповідно, напруга, яку він зможе видати, дорівнює 10 вольт (3 / 0,3 = 10). Такий драйвер зможе контролювати роботу будь-якої кількості світлодіодів, сумарна напруга яких не перевищує 10 вольт, а заявлений робочий струм становить 300 мА. Якщо підключити до нього діоди з робочим струмом 700 мА, вони все одно будуть отримувати не більше 300 мА.

Це допомагає убезпечити світлодіоди від перегріву, забезпечити більш стабільну їхню роботу, і як наслідок, значно збільшує термін їхньої служби.

 

Основні види драйверів

У продажу на сьогоднішній день Ви можете знайти два види драйверів. Одні з них розраховані на будь-яку кількість світлодіодів (головне, щоб сумарна їхня потужність не перевищувала заявленої). Інші служать для підключення певної кількості діодів. Саме цей момент варто враховувати при виборі конкретного драйвера.

Також драйвери можна розділити за типом їх конструкції і принципом роботи. Існують драйвери на основі резистора, конденсаторної схеми, мікросхеми LM317, мікросхеми HV9910, драйвери з низьковольтним входом і мережеві драйвери. Кожен з цих типів має свої переваги і недоліки, свій ККД і особливості підключення.

 

Вибір і придбання драйвера для світлодіодів

Для того, щоб забезпечити якісне підключення світлодіодів, а також гарантувати їхню повну сумісність з драйвером і довговічність роботи, Вам необхідно придбавати діоди і драйвер чітко в зв'язці, підбираючи їх максимально сумісними один до одного. Також при виборі драйвера обов'язково варто враховувати умови, в яких він буде працювати і конкретні завдання, які будуть виконувати світлодіоди, підключені до нього.

Варто зауважити, що купуючи драйвер для світлодіодів і самі діоди, багато покупців помилково сприймають максимальний заявлений рівень струму як робочий. Наприклад, якщо робочий струм світлодіодів 350 мА, то це максимальний показник. Отже, в якості джерела живлення варто використовувати драйвер з струмом 300-330 мА. Робота на підвищеному струмі, можливо, і не спровокує вихід світлодіодів з ладу, але може значно скоротити термін їх служби.