Заголовок 11 Заголовок 22 Заголовок 22 Заголовок 23 Заголовок 24

Написати директору

 (068) 353-32-23

  (063) 353-32-23

Офіс Пн-Пт 9:00-18:00
Склад Пн-Пт 9:00-17:00 

Як правильно вибрати блок живлення 12В для світлодіодної стрічки

  • 03 грудня 2016 13:42:00
  • Reviews : 0
  • Переглядів: 4663
  • 0

Види джерел живлення

Насамперед варто визначитися з поняттям "блок живлення" і з тим, які їх види сьогодні представлені на ринку. Це допоможе Вам вибрати оптимальний варіант для ваших завдань і конкретних потреб, допоможе уникнути переплат і непотрібних накопичень при підключенні світлодіодної стрічки. Наприклад, варто звернути увагу на те, що сучасний блок живлення 12В може включати в себе димер для регулювання інтенсивності світіння, а також приймач інфрачервоного сигналу для управління за допомогою пульта дистанційного керування. Це позбавить Вас від необхідності окремої покупки і підключення цих елементів.

Блоки живлення можна умовно поділити на дві групи в залежності від застосовуваної системи їх охолодження.

Активне охолодження. Такий блок живлення передбачає наявність вентилятора всередині корпусу, який відповідає за охолодження. Така система дозволяє використовувати досить серйозні потужності, але при цьому приносить з собою шум вентилятора і необхідність періодичного чищення, оскільки з потоком повітря всередину потрапляє велика кількість пилу.

Пасивне охолодження. Такий блок живлення 12В, як правило, досить компактний, але при цьому більше підходить для побутового використання, так як призначений для невеликих навантажень.

Конструкція

Блоки живлення з пасивним охолодженням в свою чергу також можна розділити на три типи залежно від конструкції.

Компактний збірний пластиковий корпус. Такий блок живлення 12В візуально схожий на блок живлення для ноутбука, має пластиковий збірної корпус і наклейку з технічними характеристиками. Такий блок оптимальний для використання в сухих і опалювальних приміщеннях. Він не зажадає від вас великої уваги, пропрацює довго і стабільно.

Герметичний алюмінієвий корпус. Завдяки своїй конструкції, матеріалам, що використовуються,  і герметичності, такий блок живлення ідеально підходить у разі, якщо Вам потрібно живити світлодіодну стрічку в приміщеннях з високою вологістю. Він не боїться вологи, конденсату і зарекомендував себе також як вельми довговічний.

Металевий корпус з отворами. Такий блок живлення 12В призначений, скоріше, для монтажу в закритому об'ємі або навіть в спеціальній коробці і ніяк не захищений від зовнішніх факторів. При цьому він найпростіше піддається налаштуванню через відкритість корпусу і легкість доступу до всіх внутрішніх компонентів.

 

Звертайте увагу на конструкцію і функціональність блоку живлення, щоб зробити правильний вибір і не переплачувати за непотрібні Вам функції і надлишкову потужність.

Розрахунок потужності блоку живлення на 12В

Щоб зрозуміти, якої саме потужності блок живлення 12В необхідний у Вашому конкретному випадку, Ви можете скористатися простою схемою розрахунку, яку ми наводимо нижче. Для прикладу ми взяли популярну стрічку SMD5050, довжиною 3 метри, потужністю 14,4W і з щільністю діодів 60 штук на 1 метр.

  • Спершу необхідно обчислити споживання енергії 3-метрової стрічкою:
  14,4W * 3м = 43W
  • Щоб врахувати втрату потужності на провідниках, необхідно додати до отриманої потужності приблизно 20% для запасу:
43W * 1,2 = 52W
  • Отримана цифра говорить нам про те, що мінімальна потужність блоку живлення повинна складати 52W. Так як таких блоків у продажу не знайти, округляйте цифру в більшу сторону. У нашому випадку це буде блок живлення 12В на 60W.

Розрахувавши необхідну потужність блоку живлення, вибравши необхідну конструкцію і функціональність, можете сміливо відправлятися за покупками.