Заголовок 11 Заголовок 22 Заголовок 22 Заголовок 23 Заголовок 24

Написати директору

 (068) 353-32-23

  (063) 353-32-23

Офіс Пн-Пт 9:00-18:00
Склад Пн-Пт 9:00-17:00 

Як вибрати світлодіодний LED прожектор для вулиці. На що звертати увагу?

  • 26 лютого 2018 17:47:23
  • Reviews : 0
  • Переглядів: 21750
  • 0

Як вибрати світлодіодний LED прожектор для вулиці. На що звертати увагу?

 

Область використання і класифікація

               1. Освітлювальні - призначені для освітлення дворів, вулиць, автомобільних доріг, тротуарів.

                2. Ландшафтні - є елементом декорації і застосовуються в якості підсвічування парків, скверів, зелених зон на дачах і поблизу муніципальних установ.

                3. Архітектурні - використовуються для підсвічування історичних пам'яток, фасадів будинків і будівель.

 

Різновиди світлових джерел

• Світлодіоди точкового типу (SMD).

• Світлодіодні матриці (COB)

 

Світлодіодний прожектор застарілих модифікацій включає в себе світлодіодну матрицю, яка виступає в ролі світлового випромінювача. Номінальна потужність стандартної матриці дорівнює до 50 Вт, тому потужні прожектори оснащуються відразу кількома матрицями.


Світлодіодна матриця складається з підложки для встановлення певної кількості кристалів. Якщо хоча б один з них став непридатним, ціла матриця припиняє працювати.

 

Світлодіодний LED прожектор нового покоління, замість матриці, містить світлодіоди точкового типу - smd. Основною відмінністю такої світлотехнічної продукції є можливість заміни світлодіода , що вийшов з ладу, а не самої матриці. Це дозволяє істотно заощадити на технічному обслуговуванні і експлуатації освітлювальних приладів. Єдине, що необхідно враховувати в цьому випадку, так це швидко і своєчасно замінити діод. Вся справа в тому, що при виході хоча б одного світлодіода з ладу, на що залишилися ще робочі елементи значно зростає струм і незабаром їх чекає та ж доля.

 

 

Світлодіодний LED прожектор нового покоління, замість матриці, містить світлодіоди точкового типу - smd. Основною відмінністю такої світлотехнічної продукції є можливість заміни вийшов з ладу світлодіода, а не саму матрицю. Це дозволяє істотно заощадити на технічне обслуговування і експлуатації освітлювальних приладів. Важливо тыльки те, що діод потрібно замінити якнайшвидше. Справа в тому, що при виході хоча б одного світлодіода з ладу, на робочі елементи, що залишилися, значно зростає струм і незабаром на них чекає та сама доля.

 

Конструктивні особливості світлодіодного прожектора

Основними компонентами прожектора з зовнішнього боку служить захисна кришка зі склом і відбивачем-рефлектором, знявши які, можна дістатися до самого випромінювача у вигляді матриці або плати із встановленими точковими діодами.

 

Світлодіодний прожектор для вулиці складається з легкосплавного цільного корпусу, на основі алюмінію, призначеного для захисту від зовнішніх погодних факторів і тепловідведення. Світловий випромінювач зафіксований гвинтами і щільно прилягає до корпусу приладу в місці нанесення теплопровідної пасти. Це дає можливість ефективно відводити тепло від кристалів і сприяє надійній роботі приладу в цілому.

 

Мережевий кабель затискається гайкою і в місці входу в кришку кріпиться до корпусу за допомогою 4-х гвинтів і прокладки з силікону або тільки за допомогою гайки для обтискання. На висоті світильник кріпиться за допомогою спеціальної скоби, що обертається. А для більш якісного тепловідведення на корпусі пристрою передбачені вертикальні ребра.

 

Відкривши задню кришку прожектора, можна виявити драйвер або блок живлення, який призначений для перетворення напруги мережі 220 В в напругу, необхідну для функціонування світового випромінювача. У точкових світлодіодах зазвичай встановлюються окремі компоненти драйвера або блоку живлення на світлодіодну плату.

 

Як правильно підібрати вуличний світильник?

 

Для точного вибору вуличного прожектора, потрібно знати і враховувати його технічні характеристики, які вказуються виробником на упаковці товару.

 

Клас захисту - IP

Клас пило- і вологозахисту є головним параметром при виборі будь-якого прожектора, на який необхідно звертати увагу в першу чергу. Цей показник характеризує ступінь захисту і надійності приладу від проникнення вологи, пилу та інших сторонніх предметів всередину корпусу. Маркування IP наноситься усіма виробниками згідно з чинним міжнародним стандартом IEC-952 захисту електричного обладнання від негативного впливу факторів, які можуть вплинути на працездатність пристрою.


1-ша ЦИФРА

ЗАХИСТ ВІД ПРОНИКНЕННЯ ЧУЖОРІДНИХ ТВЕРДИХ ПРЕДМЕТІВ

2-га ЦИФРА

ЗАХИСТ ВІД ПРОНИКНЕННЯ ЧУЖОРІДНИХ РІДИН

0

Немає захисту

0

Немає захисту

1

Захист від проникнення твердих об’єктів розміром більше 50 мм; частин людського тіла, таких як руки, ступні тощо, або інших чужорідних предметів розміром не менше 50 мм.

1

Захист від потрапляння крапель, що падають вертикально донизу

2

Захист від проникнення твердих тіл розміром більше 12 мм; пальців рук або інших предметів довжиною не більше 80 мм, або твердих предметів

2

Захист від потрапляння крапель, об’єктів, що падають під кутом до вертикалі не більше 150 (обладнання в нормальному положенні)

3

Захист від проникнення твердих об’єктів розміром більше 2,5 мм; інструментів, дротів або інших предметів діаметром не менше 2,5 мм.

3

Захист від потрапляння крапель або струменів, об’єктів, що падають зверху під кутом до вертикалі не більше 600 (обладнання в нормальному положенні)

4

Захист від проникнення твердих об’єктів розміром більше 1 мм; інструментів, дротів або інших предметів діаметром не менше 1 мм.

4

Захист від потрапляння крапель або бризок, що падають під будь-яким кутом

5

Частковий захист від проникнення пилу. Повний захист від усіх видів випадкового проникнення. Можливе лише випадкове потрапляння пилу в кількості, що не порушує роботу приладів.

5

Захист від потрапляння струменів води, що падають під будь-яким кутом

 

6

Повний захист від проникнення пилу та випадкового проникнення.

6

Захист від потрапляння струменів води під тиском під будь-яким кутом

--

 

 

7

Захист від потрапляння води при тимчасовому зануренні в воду. Вода не викликає пошкодження обладнання при визначеній глибині і терміні занурення

--

 

 

8

Захист від потрапляння води при постійному зануренні в воду. Вода не викличе пошкодження устаткування за визначених умов та необмеженому терміні занурення.   


Використовуючи цю таблицю, можна з легкістю визначати необхідний IP, якому повинен відповідати світловий прилад для захисту і тривалої безперебійної роботи в певних умовах експлуатації. Наприклад, при монтажі вуличного прожектора, він активно піддається спробам проникнення вологи і пилу всередину корпусу. Тому, потрібно підбирати вуличний прожектор з класом захисту не менше IP64, в якому:

• цифра 6 - ступінь захисту від попадання всередину корпусу дрібнодисперсних частинок,

• цифра 4 - ступінь захисту від проникнення під різним кутом.

 

Освітленість і сила світлового потоку

Наступним критерієм при виборі вуличного світлового приладу є показник сили світла, який вимірюються в люмен (Lm). І пам'ятайте, дуже багато виробників завищують показник, який свідчить про коробці. Ідеально, при виборі прожектора, порівнювати світіння серед кількох прожекторів візуально і не покладатися на написи на коробці.

 

Потрібно враховувати той факт, що після закінчення певного проміжку часу, світлодіоди поступово втрачають свою первісну яскравість світіння, а сила світлового потоку буде знижуватися. За словами більшості виробників світлодіодної продукції, цей період становить:

  •       для прожекторів типу «економ» - не менше одного року,
  •       типу  «стандарт» -  не менше двох років,
  •       для «преміум-сегменту»  - мінімум 3-5 років експлуатації.


Технічні параметри вуличних прожекторів

Визначившись з класом пило-вологозахисту і силою світлового потоку, правильно підібравши які, можна забезпечити ефективний рівень освітленості і тривалу роботу світлотехнічного приладу, потрібно приступати до вибору пристрою за додатковими технічними параметрами.


Багато виробників світлодіодної продукції в паспорті вказують не всі характеристики. Цей факт свідчить про бажання тримати в секреті реальну якість приладу. Тому, звертайте свою увагу на повноту технічного опису пристрою і його параметрів. Чим більше виробник вказує даних, тим більшою є вірогідність, що Ви купите якісний продукт.

 

Вибираючи світлодіодний прожектор вуличний, з урахуванням потрібного рівня освітленості, вимірюваної в люксах, потрібно розрахувати параметр світлового потоку приладу в люменах. Ось на цій стадії у багатьох покупців виникають певні складнощі, тому що, людина, далека від електротехніки, не розуміє, яка залежність між цими фізичними параметрами.

 

Давайте розбиратися.

 

Світловий потік характеризує параметр світлової потужності, що випромінює світловим джерелом. Дана фізична величина позначається буквою «Ф» і розраховується в люменах.

 

Освітленість визначає яскравість світіння світлового випромінювача, обчислюється в люксах і позначається буквою «Е». Чим вище значення потужності, тим інтенсивніше буде горіти лампа. Дана величина прямо пропорційна параметру світлового потоку.

 

Таким чином, освітленість в 1 люкс на рівновіддаленій поверхні від випромінювача площею 1 м², створює світловий потік, що дорівнює одному люмену. Якщо світильник віддалити на певну відстань від площі освітлення, яскравість світіння приладу помітно зменшується на величину, обернено пропорційною квадрату цієї відстані.

 

Розглянемо на прикладі:

Припустимо, освітленість робочої поверхні на відстані 1 метр від випромінювача дорівнює 1800 люкс. Якщо підняти прожектор на висоту 3 метри, то величина освітленості зменшитися в 9 разів і буде дорівнювати 200 люкс.

Виходячи з цього, щоб розрахувати потужність світла, потрібно освітленість і площу освітлення перемножити між собою:

Ф = Е × S.

де:

• Ф - сила потоку світла в люменах;

• Е - освітленість об'єкта в люксах;

• S - площа освітлення в м².

 

З огляду на цю залежність і спираючись на підручник зі шкільної геометрії, складаємо повноцінне формулу для вибору оптимального значення сили потоку світла, враховуючи необхідний рівень освітленості об'єкта, висоту підвісу приладу і кута випромінювання.

 

Отримуємо таку формулу:

Ф = Е х π х h² х 2 (1-cos α/2)

де:

• Ф - сила потоку світла в люменах;

• Е - освітленість об'єкта в люксах;

• π - постійна величина дорівнює 3,14;

• h²- відстань від приладу до об'єкту, що освітлюється в м²;

• α - кут випромінювання світла в градусах.

 

У цій формулі не враховувалися понижуючі коефіцієнти на нерівномірну освітленість, що відображають властивості і особливості розташованих предметів на об'єкті, втрату якості світіння світлодіодів по закінченню певного проміжку часу, так як визначити ці параметри можливо лише для кожного конкретного випадку.

Якість освітлення території в нічний час є запорукою комфорту і безпеки. Тому при виборі вуличного прожектора, необхідно враховувати вище описані знижуючі коефіцієнти, в тому числі, падіння яскравості світлодіодного випромінювача з часом та ін.

 

Рекомендуємо монтувати замість одного потужного прожектора, відразу кілька малопотужних, щоб їх сумарна потужність дорівнювала заданій, виходячи з  розрахункового значення. Це дозволить забезпечити рівномірне освітлення об'єкту, а при виході з ладу одного з світильників, територія залишиться під освітленням.

 

У нашому офісі Ви завжди зможете взяти продукцію під заставу, протестувати її і повернути, якщо вона Вам не підійшла.

Велике прохання, перед приїздом, запитайте у менеджерів поточну інформацію щодо наявності продукції на складі, аби б не витрачати Ваш час даремно.

Ми займаємося продажем світлодіодного освітлення з 2006 року,

імпортуємо світлодіодну продукцію з Європи та Китаю.